| Előszó | 11 |
| A gulyás étel helyzete a 18. században | 13 |
| Irodalmi nyelv, beszélt köznyelv | 13 |
| Pásztorétel | 16 |
| Alföldi parasztok | 21 |
| Új változat: paprikás hús | 23 |
| Tábori katonaétel | 26 |
| Utasétel | 27 |
| Magyar nemzeti étel | 30 |
| "A káposztás hús Magyarország címere" | 30 |
| A köznép ételéből nemzeti étel - hagyományalkotás 1790 körül | 33 |
| Egy pályaív korai szakasza | 40 |
| A gulyás útja a 19. században | 43 |
| A magasabb társadalmi rétegek növekvő bekapcsolódása | 44 |
| A számontartás és használatbavétel mezsgyéjén | 44 |
| Polgári szakácskönyvek | 46 |
| Külföldi szakácskönyvek | 52 |
| Városi vendégfogadók | 53 |
| Gulyás, pörkölt, paprikás a köznyelvben - "gulyáshússá aprítalak" | 55 |
| Gulyásleves | 57 |
| Távolságtartás a két táplálkozási stílus érintkezésében - "Fácán-e vagy paprikás?" | 59 |
| Népi kultúra, nemzeti kultúra - "Miben áll a magyar nemzetiség?" | 62 |
| Az étel előretörése a parasztkultúrában a 19. század derekáig | 64 |
| Ünnep az Alföldön | 64 |
| Mindennapok az alföldön | 68 |
| Az Alföldön kívül | 70 |
| A 19. századi fejlődés mérlege | 73 |
| A guláys helyzete a parasztoknál 1900 körül | 75 |
| A fő elterjedési terület: az alföldi régió | 76 |
| "Nem vasárnap, ha nincs paprikás" | 76 |
| Lakodalom | 78 |
| Pörkölt, paprikás az alföldön kívül | 84 |
| Az új stílus | 89 |
| Három színtér a 20. században | 91 |
| Kiegyenlítődés a hazai táplálkozáskultúrában? | 91 |
| Magyar szimbólum a hazai turisztikai iparban | 95 |
| Nemzeti jelkép az emigrációban | 96 |
| Visszapillantás - parasztkultúra, elitkultúra nemzeti kultúra | 101 |
| Önálló parasztstílus a 19. században | 101 |
| jelképes szerepek | 104 |
| Irodalom | 107 |
| A képek forrásai | 121 |
| Képek | 123 |
| Angol összefoglalása | 135 |