Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!
A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig!
Gorka kezében az agyag magasrendű emberi gondolatok kifejezésének eszköze, anyaga.
Alkotásaiban harmónia, fenség és mélységes emberi humánum fejeződik ki…
Művészete olyan, mint a líra, a vers, de nemcsak az érzelemre hat, hanem sok benne a racionális jelleg.
Alkotásaiban úgy vetül ki a művész egész egyénisége, amilyen az a valóságban:
elmés, humoros, vidám, tiszta, egyszerű és magasrendű.

(Katona Imre: Gorka Géza)

A MAGYAR PICASSO

Munkácsy- és Kossuth-díjas magyar keramikus, érdemes művész, a magyar kerámiaművészet apafigurája. A 20. századi hazai kerámiaművészet sokszínű virtuóza. A viharos magyar történelem sokszor megtörhette volna pályája ívét, de őt nem lehetett megállítani. Hosszú élete során készített art deco és népies kerámiákat, habán-ihletésű és modern darabokat, korongolt edényeket és plasztikákat, asztali dizájntárgyakat és nagy léptékű kültéri alkotásokat.

Karrierjét – a történelem sorscsapásai ellenére – rangos szakmai díjak és kereskedelmi sikerek kísérték itthon és a nagyvilágban; a magyar Picassónak is nevezték. Több keramikus manufaktúrát alapított, de saját nógrádverőcei műhelyében is örökké lobogott az égetőkemence lángja. Kezei közül sorra kerültek ki a különleges és egyedi mázú kerámiák. Verőcei háza ma emlékmúzeum, de örökségét egy teljes keramikus dinasztia vitte tovább; ma a magyar art deco és a „retró” kerámiaművészet ikonjaként tiszteljük.

MINDENKINEK VAN EGY GORKÁJA

– mondták régen. De a törékeny kerámiák sorsa sokszor a pusztulás.

Gorka életművének nagy szeletét szovjet katonák egy többnapos agyaggalamb-vadászaton lőtték halomba 1945-ben, a megvásárolt alkotásai magánlakásokban estek áldozatul hétköznapi baleseteknek. Ha senki sem avatkozik közbe, Gorka sokszínű életműve úgy enyészett volna el idővel, mint a magyar művészet sok más szerencsétlenül járt szegmense.

Chovanecz Balázs műgyűjtő szembeszállt a kerámiák végzetével, és elkezdte felkutatni a rejtőző műveket. Másfél évtized alatt hozta létre a minden korábbinál teljesebb, több mint ezerdarabos Gorka Géza-gyűjteményét, amiből teljes pompájában bontakozik ki a „megtörhetetlen” keramikus zseniálisan sokszínű művészete.

A LEGNAGYOBB MAGYAR IPARMŰVÉSZETI ALBUM

A könyv Gorka páratlanul sokszínű életművét tárja az olvasó elé. Chovanecz Balázs műgyűjtő lehetetlent nem ismerve másfél évtized alatt hozta létre minden korábbinál teljesebb és nagyobb Gorka Géza gyűjteményét. Az ő kollekcióját bemutató kötet – Szabó Lilla művészettörténész kutatómunkája révén – a sokszínű Gorka teljes életművét feldolgozza több mint ezer kerámián keresztül. Az Antikvarium.hu és a Kieselbach Galéria közös kiadásában megjelenő, páratlan gazdagságú kötet az eddig megszületett legnagyobb magyar iparművészeti album. Méltó tisztelgés Gorka zseniális művészete előtt.

GORKA GÉZA ÉLETMŰ KIÁLLÍTÁS
a Kieselbach Galériában
2020. július 15. – 2020. augusztus 15.
minden hétköznap 10-18 között
Kurátor: Rieder Gábor | Szakértő: Szabó Lilla