Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet: A jó házi konyha
Így kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe
Szerző
Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet
Szerkesztő
Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet
Singer és Wolfner Irodalmi Intézet
(Budapest)
Kiadói egészvászon kötés
, 512 oldal
| Sorozatcím: |
A jó házi konyha
|
| Kötetszám: |
|
| Nyelv: |
Magyar
|
| Méret: |
24 cm x 17 cm
|
| ISBN: |
|
| Aukció vége: |
2019-12-15 20:00
|
Aukciós tétel adatai
Budapest, é.n., Singer és Wolfner Irodalmi Intézet kiadáasa (Fővárosi Nyomda Rt.), LXVIII p. + 444 p.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
A jó házi konyha. Így kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe. Összeállította: Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet.
Ötödik átdolgozott és bővített kiadás. Szerzői előszóval, mint bevezetővel és két részből álló, részletes tartalomjegyékkel kiegészített kötet. Nyomtatta a Fővárosi Nyomda Rt.
Kiadói egészvászon kötésben lévő példány színes, feliratos, illusztrációval ellátott címfedéllel, feliratos könyvgerinccel, tiszta belívekkel, színezett felső lapélekkel, hiánytalan, jó állapotban.
A kötet szerzője, Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet (Stiasny Nándorné) a két háború közötti Magyarország elismert gasztronómiai szakírója. Több magyar nyelven megjelent szakácskönyv szerzője, szerkesztője és összeállítója. Gasztronómia cikkei, tanácsai, ötletei a kor ismert lapjaiban, folyóirataiban is megjelentek.
Előszó
A háztartás vezetésének tudománya
A legfontosabb tudomány. Sohasem tudhatunk, tanulhatunk belőle eleget!
A magyar nő híres jó gazdasszony volt mindég. Ha kellett, egymaga egész gazdaságot...
Tovább
Előszó
A háztartás vezetésének tudománya
A legfontosabb tudomány. Sohasem tudhatunk, tanulhatunk belőle eleget!
A magyar nő híres jó gazdasszony volt mindég. Ha kellett, egymaga egész gazdaságot vezetett és az idegen csodálkozva állott meg a rend, tisztaság, bőség láttán, aminek párját másutt nem igen találta...
Vissza
Tartalom
| Első rész | |
| A háztartás vezetésének tudománya | |
| Háztartási munkabeosztás | |
| Vendéglátás | |
| Terítés | |
| Tálalás | |
| Étrendek | |
| Téli idényre | |
| Tavaszi idényre | |
| Nyári idényre | |
| Őszi idényre | |
| Betűrendes tárgymutató | |
| Második rész | |
| Levesek | 1 |
| Húslevesek | 1 |
| Hallevesek | 7 |
| Becsinált levesek | 9 |
| Vegyes és pörkölt levesek | 11 |
| Krémlevesek | 17 |
| Levesbevalók | 19 |
| Pecsenyék | 27 |
| Marhahúsok | 27 |
| Borjúhúsok | 43 |
| Sertéshúsok | 51 |
| Malachúsok | 53 |
| Vadhúsok | 55 |
| Bárányhúsok | 56 |
| Rostonsültek | 56 |
| Nyársonsültek | 59 |
| Töltelékek pecsenyékbe | 61 |
| Szárnyasok | 63 |
| Vadak | 71 |
| Halak | 74 |
| Mártások meleg halakhoz | 78 |
| Tojásételek | 80 |
| Előételek | 93 |
| Előételeknek való felfújtak és pudingok | 114 |
| Felfújtak | 114 |
| Puddingok | 116 |
| Mártások az előételeknek való sós felfújtak és puddingokhoz | 122 |
| Meleg mártások | 123 |
| Hideg ételek | 128 |
| Hideg húsok és sültek | 128 |
| Hideg halak | 128 |
| Pástétomok | 143 |
| Szendvicsek | 153 |
| Hideg mártások | 157 |
| Körítések | |
| Burgonya különféle módon | 162 |
| Rizs különféle módon | 165 |
| Makaróni különféle módon | 165 |
| Vegyes körítések | 166 |
| Zöldségkörítések | 166 |
| Saláták | 173 |
| Főzelékek | 183 |
| Főzelékfélék | 183 |
| Zöldfőzelékek könnyű módon | 200 |
| Feltétek | 201 |
| Tészták | 203 |
| Gyúrt és főzött tészták | 203 |
| Hajtogatott tészták | 213 |
| Rétestöltelékek | 218 |
| Porhanyós tészták | 221 |
| Zsírban sült tészták | 226 |
| Kelt tészták | 237 |
| Tejben főzött tészták és ételek | 250 |
| Pogácsák | 251 |
| Torták | 256 |
| Torták | 276 |
| Tortaszerű lepények | 276 |
| Tortakrémek | 282 |
| Torták bevonására való jegecek | 282 |
| Vegyes sütemények | 285 |
| Vegyes sütemények | 285 |
| Sós teasütemények | 307 |
| Gyúrt cvibakok | 312 |
| Cvibakok | 313 |
| Puddingok | 316 |
| Felfújtak | 322 |
| Hab (Sodó) édes felfújtakhoz és pudingokhoz | 328 |
| Vegyes hideg édességek | 331 |
| Vegyes hideg édességek | 331 |
| Kocsonyák | 333 |
| Krémek | 336 |
| Parfék | 339 |
| Fagylat készítése | 340 |
| Cukorkák készítése | 343 |
| Italok | 347 |
| Télire való befőzések | 353 |
| Sűrű cukorban főzött gyümölcsök | 353 |
| Befőttek (Kompót) | 358 |
| Dzsemek | 362 |
| Sűrű cukros gyümölcslevek (zselék) | 363 |
| Gyümölcsök cukorban ecettel | 363 |
| Lekvárok | 364 |
| Főzeléknek, mártásnak és levesnek valók eltevése télire | 366 |
| Saláták eltevése télire | 372 |
| Zöldség eltevése télire | 374 |
| Disznóölés | 375 |
| Francia konyha. Összeállította Tutsek Anna | 385 |
| Levesek | 385 |
| Előételek | 385 |
| Halak | 391 |
| Főzelékek, körítések | 394 |
| Mártások | 396 |
| Saláták | 399 |
| Húsok | 401 |
| Tésztafélék | 408 |
| Gyermekek étrendje | 417 |
| A csecsemőkortól, ameddig a felnőttek étrendjére áttérhetnek | 417 |
| Folyékony ételek | 422 |
| Levesek | 425 |
| Levesbevalók | 427 |
| Főzelékek | 428 |
| Vegyes eledelek | 431 |
| Tészták | 433 |
| Gyümölcspürék és kompótok | 437 |
| Gyenge és beteg gyermek ételei | 438 |
| Házi tudnivalók | 440 |
Vissza