Növényvédelem és Kertészet(Budapest)
,
Kiadói varrott papírkötés
, 60 oldal
Sorozatcím:
Növényvédelem és Kertészet Könyvtára
Kötetszám:
12
Nyelv:
Magyar
Méret:
18 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2025-07-20 20:00
Aukciós tétel adatai
Budapest, 1936, Növényvédelem és Kertészet (Stephaneum Nyomda, Bp.), 60 p. + [4] p., ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Első kiadás.Növényvédelem és Kertészet Könyvtára (szerk.: Dr. Kerekes Lajos). Harmadik sorozat, XII. kötet. Szőlő, must, bor. Írta: S. Bíró Géza. 15 számozott, fekete-fehér, szöveg, közti ábrával, kötetvégi tartalomjegyzékkel és mezőgazdasági reklámokkal. Nyomtatta a Stephaneum Nyomda, Budapesten. Kiadói varrott papírkötésben lévő példány feliratos, illusztrált címfedéllel, feliratozatlan, sérült könyvgerinccel, feliratos hátlappal, tiszta belívekkel, hiánytalan, átlagos állapotban.
A kötet szerzője Sóváradi Biró Géza (1876?-1938) mezőgazdasági szakíró, újságíró, szőlősgazda. A magyar szőlőgazdálkodás kiváló ismerője és gyakorlója volt, több szőlészeti-kertészeti szakkönyv fűződik a nevéhez. Cikkei többek közt a Növényvédelem, a Kertészet és a Borászati Lapok c. szakfolyóiratokban láttak napvilágoz.
Előszó
Részlet a könyvből:
Az érett szőlő.
Egy jó pohár bor igen sok esetben segít az emberek életében előforduló bajok, bánatok, gondok elfelejtésében, de ugyancsak előkerül, mikor öröm van a házban s...
Tovább
Előszó
Részlet a könyvből:
Az érett szőlő.
Egy jó pohár bor igen sok esetben segít az emberek életében előforduló bajok, bánatok, gondok elfelejtésében, de ugyancsak előkerül, mikor öröm van a házban s az sem ritka eset, hogy valami betegségnél játszik nem is csekély szerepet. A bor szerepe az emberi életben sok ezer esztendős, mégis, ha azt akarjuk, hogy jó borunk legyen, meg kell tanulnunk a borkészítést, mert bor és bor közt igen nagy különbség van. A bor nem úgy terem, mint azt fogyasztjuk, ezt mindenki jól tudja, de hogy miként lesz jó vagy rossz bor a szőlőfürtből, azt minden szőlősgazdának meg kell előbb tanulnia.
A bor a szőlő érett gyümölcséből készül. Ez a gyümölcs maga a szőlő, mely kocsányon egymás mellett elhelyezkedő bogyókból áll. A szőlőfürt nagysága, alakja, tömöttsége vagy lazasága, a bogyók alakja, színe és zamatja a különféle szőlőfajták szerint változó. Éppen ilyen változatos az a bor is, amit különféle szőlőfajtákból szűrtünk. A bor minőségére nem csupán a szőlőfajták tulajdonságai, hanem egyéb körülmények is lényeges befolyást gyakorolnak. Igy a szőlőterület fekvése, talaja, éghajlata, az időjárási viszonyok. Nem mindegy tehát, hogy a rizling hol terem, mert még ugyanazon dűlőben is más és más bor lesz belőle.
Tehát a természeti viszonyok fontos szerepet játszanak a bor minőségében, de ezek mellett igen nagy szerep jut az emberi tudásnak is a szűretelés, a sajtolás, erjesztés, fejtés, kezelés munkájánál. Mindezek helyes vagy helytelen elvégzése, vagy elsietése, vagy késéssel történő végzése döntheti el a bor jóságát vagy kevésbbé sikerült voltát.szerint, a következő:
Vissza
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.
Leütési ár:
30.000 Ft
Licitek száma: 19
Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!
Felhasználási feltételek elfogadása
MINDEN AUKCIÓN VETT TÉTEL UTÁN A LEÜTÉSI ÁR + 15% ÁRVERÉSI JUTALÉK FIZETENDŐ!
Aukciós szabályzatunk módosult! A változást piros színnel jelöltük szabályzatunkban. Kérjük, az első licitálás megkezdése előtt figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket, valamint az Aukciós szabályzatot.
Az Antikvarium.hu aukciós felületének részletes szabályai és technikai leírása.
Az Antikvárium.hu Kft. aukciós felületének részletes szabályai és technikai leírása itt.