Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Első kiadás. Tejes ételek könyve. Tanácsadó a tejes, vajas és sajtos ételek készítéséhez. Írta: Dr. Kovács Józsefné.
Vonatkozó vitamin-táblázattal, fekete-fehér fotókkal, egész oldalas ételrend-táblázatokkal, részletes, kéthasábos tartalomjegyzékkel és kötetvégi fekete-fehér, egész oldalas, rajzképes korabeli hirdetésekkel.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány feliratos, színes, tematikus rajzképpel illusztrált címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel, tiszta, szép belívekkel, a hátlapon a nyomda feltüntetésével, hiánytalan, átlagos állapotban.
Rövid ízelítő a receptkönyvből:
"Vajaskifli
Negyedkiló lisztet , negyed kiló vajat, 10 deka őrölt mandulát, 7 deka cukrot és porrá tört vaníliát lisztes deszkán összegyúrunk. kis kifliket formálunk belőle, száraz tepsin megsütjük s még forrón vaníliáscukorban megforgatjuk"
Előszó
Abban a törekvésben, hogy az ember táplálkozása okszerű és célszerű - tehát gazdaságos is - legyen, tápszereinket nemcsak azok mennyisége és az emberi testet fűtő képességük szerint válogatjuk össze, hanem azt is vizsgáljuk, hogy az egyes tápszerekben fellelhető különböző alkotó részek milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Az utóbbi évek tudományos vizsgálatai és kísérletei ezen a téren főleg a tej és tejtermékek értékének megállapításával foglalkoztak, mint az emberi táplálkozás egyik legjelentősebb anyagával. Ezek a vizsgálatok kétséget kizáróan igazolták, hogy a tejnek nagy tápláló értéke, a szervezetet megóvó, fejlesztő, életfenntartó ereje van és ezáltal főleg a gyermekek és betegek táplálkozásában szinte nélkülözhetetlen tápszerünk.
A tejben ugyanis fellelhetők mindazok a tápanyagok, amelyek a szervezet felépítéséhez, megerősítéséhez, a szervezet ellenállóképességének fokozásához, vagy a legyöngült szervezet újból való megerősödéséhez szükségesek és ez a nagyon értékes összetétele teszi indokolttá legelső sorban a mindennapi használatát. Hiszen maga az a körülmény, hogy az emberi élet első hónapjaiban a te a kizárólagos táplálékunk, mutatja legjobban a laikus előtt is azt, hogy a tejben megvan minden olyan tápanyag, ami a szervezet fejlődéséhez szükségeltetik. A felnőtteknél viszont, mint kiegészítő tápszert kell a tejet igénybe venni, hiszen 1.5-2 liter tej fogyasztása naponta egymagában biztosítja a felnőtt embernél is testi ereje, súlya fentartását.
A tejben található tápanyagok a következők: zsír, fehérje, szénhidrát és sók. Ezeken kivül tartalmaz a tej még lecithint, cholestrint, citromsavat, szénsavat, O. és N. enzymákat és a rendkívül nagy értéket képviselő vitaminokat.
Vissza
Tartalom
A tej tápláló értékéről 3
A tej kezelése otthon 6
A tej- és tejtermékek felhasználása a főzésnél 7
I. Tej-italok
Nyers, forralt, pasztőrözött tej 8
Aludttej 8
Yoghurt 8
Kefir 9
Oltott tej 9
II. Tejjel készült italok
Csokoládé 9
Kakaó 9
Kávé 9
Tea 10
Ásványvíz 10
Citromos édes zsendice 10
Limonádé 10
Tejsör 10
Sörbet 10
III. Tejlevesek
1. Egyszerű lejlevesek
Citromos cibere 10
Csokoládés tejleves 11
Egyszerű tejleves 11
Friss zöldborsóleves tejjel 11
Darás tejleves 11
Gyöngykása tejleves 11
Konyakos tejleves 11
Lisztes tejleves 11
Mandulás tejleves 11
Morzsa tejleves 11
Rizses tejleves 11
Rozslisztes tejleves 11
Savanyu tejleves 12
Savólevesek
Tejkonzommé levesek 12
Tejleves 12
Tejleves gyúrt tésztával 12
Vegyes zöldségleves tejjel 12
Zabpehely-leves 12
Zöldborsó-leves rántással 12
2. Liszttel habart tejfeles levesek
Alma- és körteleves 12
Savanyu tojásleves 13
Sóskaleves 13
Spárga- és karfiolleves 13
3. Tejfeles levesek rántással 13
IV. Mártások
1. Hideg mártások
Hideg tejfeles majonéz 13
Mártás halhoz 13
Tartármártás tejszínhabbal 14
2. Meleg mártások.
Almamártás 14
Tejfelmártás 14
Tejfelmártás másképen 14
Tej felmártás tésztára vagy zöldségre 14
3. Pecsenyemártások
Besamellmártás húsokhoz 15
Borjuszelet tejfellel15
Csirkepaprikás tejfellel 15
Csuka tejfellel 15
Frikandó savanyú tejfellel 15
Galambpecsenye tejfellel 15
Gyengeborju tejben 15
Marhanyelv tejfellel 16
Összerakott tejfeles hús 16
Pácolt vesepecsenye tejfellel 16
Savanyú borjuvese 16
Tejfeles marhasült 16
Tejben párolt hal 16
Tejfeles rák 16
Tejfeles szűzpecsenye 16
4. Tejes- és tejfelesmártások zöldségekhez és hüvelyesekhez
Gomba tejfellel 17
Gombás lepény 17
Karfiol tejfellel 17
Saláta tejfellel 17
Spenót tejjel 17
Tejfeles káposzta 18
Tejfeles paprika 18
Tejfeles zöldbab 18
Ugorka tejfellel 18
V. Édes tejes ételek
1. Tejbenfőttek
Gesztenye tejjel 18
Hideg rizs 18
Hideg rizs gyümölccsel 19
Köles tejben 19
Száraz fánk tejben 19
Tejben dara 19
Tejben rizs 19
Tejben rizs habbal 19
Tejes puliszka 19
2. Folyékony krémek
Diómártás 19
Gesztenyemártás 20
Kávémártás tejszínhabbal, melegen 20
Kávémártás tejszínhabbal, melegen 20
Konyakos tejsodó 20
Krémesbéles töltelék 20
Likőrmártás tejszínnel 20
Madártej betegnek és gyermeknek 20
Mandula-krém 21
Mandulamártás tejjel 21
Narancsmártás 21
Sárga krém 21
Tejfeles töltelék 21
Tejmártás 21
Vaníliás krém 21
Vaníliás tejmártás 21
3. Krémek
Cukorkrém 22
Csokoládékrém tejszínhabbal 22
Gesztenyekrém 22
Kávékrém 22
Likőrkrém 22
Mandulakrém 23
Málnakrém 23
Narancskrém 23
Rózsakrém 23
4. Tejszínhabok
Csokoládés tejszínhab 24
Eper tejszínhab 24
Gesztenyés tejszínhab 24
Gyümölcsös tejszínhab 24
Kávékrém tejszínhabbal 24
Kávés tejszínhab 24
Narancskrémes tejszínhab 24
Vaníliás tejszínhab 24
5. Fagylaltok tejszínhabbal
Almafagylalt 25
Borfagylalt 25
Diófagylalt tejjel és tejszínnel 25
Gesztenyefagylalt 25
6. Parfék
Csokoládéparfé 26
Gesztenyeparfé 26
Likőrparfé 26
Mogyoróparfé 26
VI. Tészták tejjel
1. Kochok és puddingok
Besámel-koch 27
Csokoládé-koch 27
Datolyapudding 27
Dinnyepudding 27
Eperpudding 27
Dara-koch 28
Kenyérpudding 28
Kiflipudding 28
Köleskása-koch 28
Omlett tejszínnel 28
Rizs-koch 28
Tarhonya-koch 29
Tejfel-koch 29
Tejfeles pudding 29
2. Élesztős tészták
Aranygaluska 29
Darázslép-tészta 29
Fánk30
Kalács 30
Tejfölös fánk 30
Toló fánk 30
Zsemlye 30
3. Tejfeles főtt tészták
Almafánk 31
Császármorzsa darából 31
Császármorzsa lisztből 31
Palacsinta almával 31
Rántott dara 31
Rest derelye 31
Rétes tejben 32
Tarhonya tejben 32
Tejbenlaska 32
Tejbenlaska formában 32
Tejes gombóc 32
Tejes makaróni 32
Tejes tészta 32
Töltött tészta tejben 32
4. Zsíros tészták
Almás pite 33
Csörege 33
Debreceni béles 33
Hájas tészta 34
Írós vajas tészta 34
Ostya 34
Sonkás tészta formában 34
Tejfeles tészta 35
Tepertős pogácsa
VII. Turós ételek
1. Vegyes túrós készítmények
Tehénturó körözve 35
Tehénturó-töltelék 35
Túrós burgonya 36
Túrós tojás 36
2. Túrós tészták
Túrós derelye 36
Felvert galuska tehéntúróval 36
Kifli túróval 36
Túrós pogácsa 36
Túrós sültperec 36
Túrós laska 36
Túrós töltelék 37
Túrós torta 37
Túrós béles 37
Túrós rudak 37
Túrós tekercs 37
Zsírban sült édes túrós tészta 37
Zsírban sült túrós pogácsa 37
VIII. Vajas ételek
Csuka vajban 38
Hajtogatott v. leveles vajas pogácsa 38
Karfiol (kelvirág) vajjal 38
Koch vajjal 38
Süllő vajban 39
Vajaskenyér-pudding 39
Vajas felvert tészta 39
Vajas kifli 39
Vajas pogácsa 39
IX. Sajtos ételek
1. Sajtos levesek és mártások
Krém-mártás 40
Passzirozott (áttört) zöldborsóleves sajttal 40
Sajtos kaprosleves 40
Sajtos rizsleves 40
Sóskaleves sajttal 41
Tört burgonyaleves sajttal 41
2. Sajtos előételek
Burgonyás gombóc sajttal 41
Fejes saláta sajttal 41
Fekete retek sajttal 41
Húsgombóc sajttal 42
Húsos makaróni sajttal 42
Húsos tojás sajttal 42
Káposztatekercs sajttal 42
Karfiol sajttal 42
Kenyérszelet sajttal 42
Összerakott sajtos étel 42
Puliszka összerakva 42
Rántott sajt 43
Rizses aprólék sajttal 43
Sajt-saláta 43
Sajtos-gomba 43
Sajtos makaróni 43
Sajtos-tojás 43
Sajtos-tarhonya 43
Sajttal összerakott burgonya 44
Sajttal töltött burgonya 44
Sonkás tojás sajttal 44
Szalonnás tojás sajttal 44
Tojásos sajt 44
Velő sajttal 44
3. Sajtos tészták
Apró sajtos tekercs 44
Burgonya-pudding sajttal 45
Felvert galuska sajttal 45
Köménymagos sajtos-rudak 45
Laska-omlett (felfujt) sajttal 45
Leveles tészta sajttal 45
Liszt-gombóc sajttal 45
Omeltte (felfujt) sajttal 45
Pogácsa sajttal 46
Sajtosdara-szelketek 46
Sajtkoch 46
Sajtos kocka 46
Sajtos palacsinta 46
Sajtos pudding 46
Sajtos rudak teához 46
Sajtos tekercs 47
Teasütemény sajttal 47
Teasütemény sajttal 47
X. Ételrend egy nyári hétre 48
XI. Ételrend egy téi hétre 49
XII. Tartalomjegyzék 50
Hirdetések
Vissza