| Dr. Csoma Zsigmond: A kárpát-medencei borászat mint Európa borászata kicsiben | 9 |
| Keleti gyökerek, nyugati hatások | 11 |
| Ambrus Lajos: A bor | 11 |
| A szőlőhegy élete az évszázadok tükrében | 22 |
| Kis szőlőhegy - nagy magyar romlások | 23 |
| A közösségi lét keretei | 25 |
| Helybeli és idegen birtokolás | 35 |
| A borosgazda eszközei | 38 |
| A vallási kegyesség és a bor. A szőlővédő szentek | 40 |
| Hétköznapok és ünnepek | 48 |
| A törökök szőlei, déli hatások | 53 |
| Híres borok és borvidékek létrejötte | 55 |
| A szüretről | 57 |
| Európa közepén, Európa peremén | 75 |
| "Térföldi remete" | 75 |
| Hanyatlás | 77 |
| Szakírók és szakkönyvek döntő hatása | 79 |
| A borászati szakismeret jelentősége a 18-19. században | 84 |
| Bor és poézis | 87 |
| Egy elfelejtett magyar világnagyság: Preysz Móric | 88 |
| Összegző mondatok | 88 |
| A szőlőfajtákról | 93 |
| Az olaszrizlingről | 93 |
| Régi magyarnak vélt fajták, hungarikumok | 93 |
| Az "új" (francia, német, alsó-ausztriai, stájer) fajták Magyarországon | 96 |
| A modern magyar borászat kialakulása a 19. század végén | 103 |
| Új viszonyok a szőlőhegyen | 103 |
| A pest-budai szőlő- és borkultúra virágzása és pusztulása | 104 |
| A magyar bor értékesülésének hagyományos és új útjai | 106 |
| Szőlőlugas | 110 |
| Egy borkereskedő családi mikrotörténete a 20. század elején | 113 |
| Palackozás és hordós értékesítés a Seybold cégnél | 114 |
| A magyar bor mélyrepülése a rendszerváltásig | 116 |
| Borvidékeink | 119 |
| Ászár-Neszmélyi borvidék | 120 |
| Badacsonyi borvidék | 122 |
| Balaton-felvidéki borvidék | 124 |
| Balatonfüred-Csopaki borvidék | 126 |
| Balaton-melléke borvidék | 128 |
| Bükkaljai borvidék | 130 |
| Csongrádi borvidék | 132 |
| Dél-Balatoni borvidék | 134 |
| Egri borvidék | 136 |
| Etyeki borvidék | 138 |
| Hajós-Bajai borvidék | 140 |
| Kunsági borvidék | 142 |
| Mátraaljai borvidék | 144 |
| Mecsekaljai borvidék | 146 |
| Móri borvidék | 148 |
| Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék | 150 |
| Somlói borvidék | 152 |
| Soproni borvidék | 154 |
| Szekszárdi borvidék | 156 |
| Tokaji borvidék | 158 |
| Tolnai borvidék | 160 |
| Villányi-Siklósi borvidék | 162 |
| Bortermelés a Kárpát-medence magyar lakta peremterületein | 165 |
| Az utolsó... | 165 |
| Az erdélyi borvilág történelmi távlatában | 166 |
| Dél-Magyarország szőlő- és borvidékei | 174 |
| A rendszerváltozás- és a magyar bor | 177 |
| A magyar bortermelők lelki alkata | 177 |
| Előzmények | 177 |
| A borszektor privatizációja | 178 |
| A borászat jogi szabályozása | 180 |
| Intézményrendszer | 182 |
| Az EU-csatlakozás küszöbén | 184 |
| A magyar bor művészei, az év bortermelői | 187 |
| Egymás mellett (oxidatív és reduktív borkészítés) | 191 |
| A pincében | 191 |
| Különleges szőlő- és borkészítményeink | 201 |
| A szőlőműves | 201 |
| Aszúborféleségek Magyarországon | 201 |
| Tokaj-Hegyalja borkülönlegességei | 202 |
| A szalmabor, az aszalt szőlők bora | 206 |
| A szőlő aszalása mazsolának | 206 |
| Sűrített mustok készítése | 207 |
| Ürmös és füves borok | 208 |
| A kóser bor Magyarországon | 209 |
| Csíger, ráspia, rámpás | 211 |
| A törkölypálinka | 212 |
| A borecet | 213 |
| Ízek és borok | 215 |
| A bor filozófiája | 215 |
| Felhasznált irodalom | 226 |
| Impresszum | 232 |